Intoneringsverktyget

Började tänka lite på mitt specialverktyg för intonering, den jag använt hittills är egentligen bara en prototyp, även om den fungerat mycket bra.

En sak som skiljer mätningen från det färdiga stallbenet är att bara en av strängarna, den jag mäter, har rätt höjd över stallet. Man kan anta att kraften som böjer halsen blir en aning större med alla strängar högre i det läge de får när stallbenet är färdigt. Även om effekten är liten, vill jag att mätningen ska bli så exakt det går. För att emulera det färdiga stallbenet tillverkade jag små justerbara “stall” för var och en av strängarna. En liten mässingsplatta fick två gängade hål och två 6 mm ställskruvar. “Stallets” höjd justeras enkelt för varje sträng.

För att få plats med specialverktyget mellan de ställbara “stallen” gjorde jag om delen där strängen vilar och gjorde den så smal jag kunde, 12 mm. Med min nya Proxxon KG 50 gick det lättare att kapa till den fyrkantiga stålstaven snyggt och jacka ut diket för strängen. Jag har också skaffat några hårdmetallborrar i  bra kvalitet (1,5 och 2,5 mm) för att borra hålen.

Vi får se hur det fungerar vid nästa uppmätning av intoneringen, antagligen ingen större skillnad men bättre!

Edit: Började tänka på vikten. Ett stallben väger bara ca 4 gram, medan alla delar ovan tillsammans 15 gram. Jag har beställt set-skruvar i nylon som bör minska vikten med ett gram och dessutom kapat bort 4 gram onödigt material på verktyget. Fortfarande ca 6 gram tyngre än stallbenet, men det får jag leva med. Här är verktyget 1.2 efter bantningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.