Proxxon KG 50

För att tillverka mina segmenterade stallben behöver jag fyra benstolpar och två större ben för de yttersta E/e strängarna.

När stolpar ska tillverkas tunnar jag ned tjockleken på stallbenen till 5,0 mm samt ett antal med några tiondelar mer eller mindre tjocklek i min valsputs. Precisionen när jag sågar i granbiten för det segmenterade stallbenet är inte helt perfekt, det är bra att ha några alternativ.  Sen återstår det att kapa de tunnade stallbenen i bitar som dels är 5,5 mm och dels 13 mm breda. Jag har tidigare använt jiggar och en järnsåg för kapningen, men det blev knappast vinkelräta snitt. Det var dessutom både arbetsamt och besvärligt. Något måste göras.

Hittade en liten behändig cirkelkapare gjord av Proxxon, en KG 50. Den såg ut att vara perfekt för ändamålet.

När jag fick hem den fick jag jobba lite extra med att modifiera den innan jag kunde sätta igång. Det var en 5 mm glugg mellan bladet och tvingen för att kunna kapa i 45 grader. Jag behövde kapa hela benet i små 5,5 mm långa bitar, så jag tillverkade några mothåll för att förlänga käftarna i tvingen. Använde aluminium. Dessutom var stoppet som följde med väldigt klent och svajigt och bredden 5,5 blev minst +-1 mm när jag testade. Det fick bli en rejäl skruv som stopp istället.

Ett problem med stoppet var att den kapade biten lätt fastnade mellan stoppet och klingan. Eftersom klingan har konsistensen av hårdbröd var det några som gick sönder. Nu använder jag en ca 3 mm tjock aluminiumplatta mellan ämnet och stoppskruven som plockas bort vid kapningen. Då lämnas en lucka när benet kapas att ramla ned i och den fastnar inte och förstör klingan.

Fungerar väldigt bra! Perfekta 90 grader snitt med rätt mått och ingen svett i pannan. Varje kapning tar väl ca 10 sekunder. Min punktutsug (och ansiktsmask) är nödvändig då sliprondellen producerar en hel del finkornigt bendamm. Mjölet är så finkornigt att den inte går att dammsuga bort, man måste använda en fuktig trasa.

 

Fick precis hem 200 nya 90 x 12,3 x 5,3 mm sadelben blanks i kamelben från New Delhi i Indien. Klart exotiskt! Det här den tredje beställningen från www.luxurynaturalcraft.com utan problem. Min kontaktperson är Rashdi Malik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.