Batch; Nya ribbor i botten

Halsarna har fått sina kolfiberstavar och snyggats till. Nu med en starkare förstärkning av halsfoten.

Efter kolfiberstaven i halsen och allmän lagning av alla bottnar är det dags att tillverka bottenribbor och limma dom på plats.

Ribbor väljs ut och kapas till från lagret av redan formade ribbämnen. Det är rektangulära och kvartssågade granribbor, ca 8 x 15 mm, i varierande längd. Jag jobbar med en botten i taget och ger först ribborna en 20″ radius med hjälp av en jigg köpt av LMI. Först ger jag ribbämnet en grovt tillyxad form med hjälp av en hyvel, sedan sandas den till rätt form i jiggen. En nyhet i den här batchen är att jag använder en skrapa för att jämna till den grova ytan från 80 sandpapperet i jiggen, en finare yta gör att det varma hudlimmet fäster bättre.

 

Eftersom ribborna i botten är raka och enkla är de lätta att triangulera i min praktiska hyveljigg. De två inläggen i jiggen har precis den lutning som behövs för att kunna hyvla båda sidorna av ribbämnet till en perfekt triangel.

Jag är lite OCD med placeringen av bottenribborna, det ska vara rakt och snyggt! Egentligen spelar det nog ingen roll, eller är t.om. bättre, om det är lite charmigt snett… Med en markerad centerlinje i botten använder jag en vinkelhake för att får ribborna rakt.

Jag behöver inte min go-bar för att limma botten då ribborna är raka och enkla. Istället använder jag min gamla metod med ett mothåll med samma 20″ radius som undersidan på ribban. Tredje ribban är tunn och bred för att göra botten mer flexibel och limmas mot en sticka med negativ 20″ radius. De övriga ribborna limmas med mina speciella mothåll i aluminium som passar mot de triangulära ribborna.

Vid limningen värms hela botten upp med en värmepistol satt till 300 grader och en värmelampa (det röda ljuset). Dels för att dra ihop träet i botten maximalt för att minska risken för torksprickor, dels för att ge det varma hudlimmet längre öppentid. Trätvingarna är perfekta för ändamålet. Jag använder en tunn trasa doppad i vatten, en spatel och en grov pensel för att snabbt ta bort det överflödiga limmet.

Jag har tillräckligt med mothåll och tvingar för två bottnar. En fördel med den här metoden är att botten under limning blir ett paket som är lätt att flytta ur vägen för nästa. När den andra botten är färdiglimmad kan jag sen lossa alla tvingarna på den första då det varma hudlimmet stelnar snabbt. Efter ca en halvtimme håller en fog ihop som inte är satt under spänning och limmad med varmt hudlim. En av MÅNGA fördelar med varmt hudlim.

Här är alla bottnar i batchen limmade och de utstickande ribborna kapade jäms med kanten av botten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.