Pågående batch; isärtagning

Det första som händer med ett nytt gäng gamla gitarrer är att ta isär dom. För det använder jag bland annat en speciell triangulär sprättkniv, några stekspadar i plåt, kilar, ett glas med vatten, en spruta utan nål, torktrasor, små strykjärn och en hammare. Dessutom mitt pannband med förstoringsglas och ett par knivsäkra vantar.

Här är bilder på alla gitarrerna i batchen efter isärtagning.

GG182 Levin 180

GG183 Levin parlor

GG184 Europeisk rosewood parlor, ca 1920

GG185 Europeisk, ca 1910

GG186 Meinel & Herold, 1930-tal

Först ut är stallet som oftast kan plockas lös med två vassa stekspadar och lite vatten. I undantagsfall behövs också värme från min värmelampa eller från ett strykjärn. Nästa steg är att lossa greppbrädan. Jag använder Philips Stewardess strykjärn som är platta och kan tvingas fast.  För greppbrädan på locket behövs mycket värme för att mjuka uppå limmet och två stekspadar plus vatten för att lossa fogen. Det gäller att inte gräva ned sig in i locket som oftast har en run out och spetsen på stekspaden vill följa med fibrerna in i locket. När man passerat locket används bara en stekspade, då den kläms fast platt under brädan är risken liten att den ska spåra ur och följa med en fiber in i halsen. Man får vara extra försiktig nära översadeln högst upp, där är risken störst att stekspaden vill gräva ned sig i halsen.

Sprutan används för att spruta in vatten mellan halsen och greppbrädan efter en värmning och innan jag börjar jobba mig uppåt med stekspaden. Allt som plockas lös från gitarren läggs i en separat plastlåda modell lunchbox.

För att få lös halsen använder jag vattenånga i fogen mellan hals och kropp efter att greppbrädan lossats. Med greppbrädan av har man full koll på var fogen finns. Jag har modifierat en ångtvätt köpt på Jula. Locket rensades från diverse säkerhetsanordningar som gjorde det omöjligt att lossa locket när ångtvätten var varm och vattnet slut. Jag monterade också ett gummiband som håller inne avtryckaren konstant. Slangen och nippeln köptes från Stewmac. En liten bensindunk används som kärl för att minska andelen vatten i ångan. En enkel träjigg tvingas fast genom ljudhålet för att kunna använda en tving på änden av halsfoten.

Alla ribborna lossas med vatten, strykjärn och stekspadarna i plåt. Ribborna arkiveras i en låda och används ibland som mall för de nya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.