En starkare kolfiberstav

I och med att jag påbörjat en ny batch kan jag använda en ny idé med kolfiberstaven i halsen. Tidigare har jag förstärkt halsfoten med en separat rundstav i björk. Jag testade att istället limma in en 5 cm lång solid rundstav i kolfiber i den nedre änden av den ihåliga och fyrkantiga kolfibertuben och sen borra ett 8 mm hål igenom för rundstaven. Den ihopsatta L formen visade sig vara väldigt stark!

Rent praktiskt limmar jag först in den förstärkta kolfibertuben som vanligt, när limmet härdat borras sen ett 8 mm hål för rundstaven i björk  nästan hela vägen genom halsfoten och limmas i pass två. Här har diket för kolfiberstaven frästs ut i halsen och alla delar till den förbättrade kolfiberstaven tillverkats. Jag förborrade kolfiberstaven för att enklare kunna borra det stora hålet för rundstaven i björk i halsfoten.

Eftersom epoxylim är kladdigt och hamnar överallt, packas halsen in med gladpack och packtejp.

Kolfiberstaven är redo för limning.

Rundstaven i björk och kolfiber limmas in i tuben med lättflytande epoxyharts. Med hjälp av en plastsked strilas hartsen in i tuben. Kladdigt värre!

För att limma kolfiberstaven och trästickan ovanpå (som gör att jag bättre kan limma greppbrädan med varmt hudlim) behövs riktigt starkt epoxylim. Jag använder långsamhärdande epoxylim. För att rengöra handskarna medan jag jobbar och halsen från överflödigt kladd behövs mycket papper och rödsprit. Jag använder dubbla plasthandskar då jag är allergisk mot epoxylimmet.

För att inte limma ihop mothållet med halsen lägger jag på ytterligare ett varv gladpack. Med tvingar och mothåll på plats får det färdiga paketet härda över natten.

Alla halsar i batchen limmade. Rundstaven i björk för halsfoten är redan kapad till rätt längd.

Dagen därpå lossas tvingarna och den skyddande plasten skalas av.

Dags att borra hålet för rundstaven i halsfoten. Det gäller att borra i rätt vinkel och inte för djupt! Även rundstaven i björk limmas med långsamt epoxylim. Hålet borras 8,2 mm för att det ska vara möjligt för limmet att pressas ut.

Det färdiga resultatet, det enda som återstår är att kapa den bit som sticker upp och planslipa och rensa halsen från epoxylim inför limningen av greppbrädan med varmt hudlim.

Nu halsfoten väldigt stark med rundstaven i björk fast förankrad i solid kolfiber. Jag hade kunnat använda en solid 8 mm rundstav i kolfiber istället för björk, men jag tror det är bra att rundstaven i björk kan svikta lite om halsen skulle få en rejäl smäll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *