Batch

Har avslutat den allmänna lagningen och limningen av nästa batch. Halsarna har också lagats och fått sin kolfiberstav. Lock och botten har tunnats, tvådelade bottnar har fått en mittsticka. Harpgitarren fick en ny 1,5 mm tunn ebenholts “greppbräda” som ersättning till det 0,6 mm faner som satt på den.

Förutom dessa gör jag “Bluesburken” och en Levin skolmandolin från 1959 vid sidan av. En av gitarrerna i den påbörjade batchen byttes ut till en annan gitarr från väntrummet. Så, det är tre instrument på arbetsbänken som ännu inte har en köpare.

Kommer att ägna nästa vecka mest åt vanliga reparationer och de två resterande GammelGura i föregående batch, men också tillverka ribbor till den nya batchen.

GG167, harpgitarr ca 1890
Både lock och botten var tunna och fina, behövde bara putsa ytan för att limmet ska fästa bra. En spricka i huvudet limmades, halsen i ett solitt stycke väldigt hård lönn! Inga sprickor i varken lock eller botten, men botten fick en mittsticka. Halsen fick en ny “greppbräda” i tunn ebenholts, 20″ radius slipades in i halsen och den platta brädan limmades med varmt hudlim.

GG168, Levin 1917
Locket hade bra tjocklek på ca 3 mm, botten tunnades ned till ca 2,5 mm från 3,5 mm och fick en mittsticka. Lockets gran hade kraftig run-out och stekspaden grävde ned sig i granen på ena sidan och en ny bit gran limmades in.

GG169, “bluesburk” TILL SALU
Se föregående blogg post.

GG170, Levin 1926 TILL SALU
Här fick jag slita hårt med liten hyvel och den elektriska slipmusen med grovt sandpapper. Locket var 4 mm tjockt och 1 mm måste bort, även botten var tjock och 3,5 mm och togs ned till ca 2,5 mm med valsputsen. Den här har aldrig låtit bra, men å andra sidan har varken lock eller botten sprickor. Blev betydligt lättare!

GG171, Europeisk ca 1925-1930
Både lock och botten var 3,5 mm och tunnades ned. Fick lite problem med valsputsen och den spruckna botten och fyllde i lite lönnfaner vid bottenklossen där valsputsen tog för mycket. Ett par sprickor i locket fylldes i med granstickor och en laglist limmades över bottensprickan.

GG170, Nr 34 Levin 1916
Nummer 34 från väntrummet. Kommer att konverteras till fast stall. Den spruckna ändklossen limmades och en liten spricka mellan de två lockhalvorna fick en gransticka. Både lock och botten tunnades ned från ca 3,5 mm och botten fick en mittsticka.

GM173, Levin 1959 TILL SALU
Bytte in en Levin mandolin. Tänkte först bara reparera den, men när jag knackade på botten hörde jag ett skrammel. Det visade sig att alla ribbor inklusive de i locket var mer eller mindre lösa. Tror jag ska göra en lätt X-ribbning i den. Den 4 mm tjocka botten tunnades ned, däremot så var locket 3 mm och behövde bara rengöras med lätt sandning. Mittstickans varma hudlim nöp ihop bra när den torkade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.