Reparation av trasigt lock under ett stall

En av de moment som jag ofta stöter på är att locket dragits sönder när ett stall lossnat eller limmats om. Är det bara små flisor det handlar om kan jag limma in små bitar av gran eller fylla igen gropar med varmt hudlim blandat med slipdamm i gran. Laga med superlim är ingen bra idé då varmt hudlim inte fäster på plast. Ofta är det mycket av locket som är skadat och då måste man göra en större operation. På den här gitarren hade gran dragits bort under nästan hela stallet. Det skadade området måste fräsas bort och nytt granvirke limmas in.

Med en linjal som guide använder jag min Proxxon fräs (som är mycket bättre än en Dremel!) och fräser upp två raka spår på ömse sidorna om det område som måste ersättas med nytt virke. All gran däremellan fräser jag sen bort på fri hand med fräsen. Fördelen med att använda en fräs som den här är att man får en grop med exakt samma djup.

En ny bit gran skärs ut och passas in. Det är viktigt att granen har ådringen i samma riktning som locket för bästa vridstyvhet. Det nya virket är lite tjockare än  gropen är djup.

Den nya biten limmas med både fisklim och varmt hudlim. Varmt hudlim är perfekt men har en liten nackdel, den fyller inte ut tomrum. Fisklim, som nästan är lika bra som varmt hudlim, fyller ut mycket bättre. Jag lägger fisklim runt kanten och varmt hudlim i mitten. Klämmer sen ihop kakan med gladpack mellan granbiten och mothållet i plexiglas. Ingen risk att limma ihop det man inte vill!

Använder en underskattad liten hyvel för att tunna ned granbiten när allt torkat. Hyveln är väldigt vass med sitt rakblad och perfekt för att hyvla av i små tunna skivor! En väldigt bra Jula maskeringstejp av plast som både är tunn och inte häftar hårt skyddar locket från hyveln. Man måste vara försiktig ändå. Tror det är denna.

Med linjalen som mothåll slipar jag sen det sista med självhäftande 80 sandpapper på en liten mysig aluminiumprofil. Profilen är en detalj som kommer från en gammal skrotad tryckmaskin, men det finns säkert liknande material att köpa och kapa till.

Gjorde ett fint ebenholtsstall med ett pyramidstall från en ca 1890 Bauer gitarr som förlaga, gjorde den bara lite bredare för att få plats med ett intonerat stallben och lite lägre. Stallet bör vara bredare än själva lagningen. Den låghäftande tejpen markerar platsen för stallet vid limningen. Tejpen kan enkelt lossas när stallet är på plats.

Innan limningen av stallet monterade jag min pluggar som vanligt. Använder stallet på plats och en borr genom strängpinnhålen för att markera positionen och borrar för 8 mm pluggar 4 mm ovanför de kommande strängpinnhålen. Gran är väldigt besvärligt att borra i med en träborr, vill gärna flisa upp sig. Ett bra sätt är att först borra med en 1 mm borr och sen träborren roterande åt fel håll utifrån och inifrån. Det lilla hålet markerar var man ska borra från insidan. Sen kan man borra bort det sista materialet i mitten av hålet som vanligt. Hålen fylls med två björkpluggar för bassträngarna, en furaplugg för D strängen och tre granpluggar för diskantsträngarna.

Stallet limmas med nykokat varmt hudlim, på bilden har tejpen tagits bort och överflödigt hudlim torkats bort med hjälp av en trasa och en trubbig kniv. Mothållen på pyramiderna har formats på undersidan med specialplast som man kan smälta och värma och som sen blir hård när den får svalna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.