Gottfrid Söderman

Apropå Söderman gitarrlutan, här är lite info och en bild på gitarrbyggaren. Gottfrid var pastor i Elim-församlingen och var världsberömd i Västernorrland för sina välljudande instrument. Utdrag från en diskussion på AntikPrat:

“Av en slump råkade jag hamna på sidan Antikprat! Mitt namn är Kjell Söderman och Gottfrid Söderman var min farfar! Västerhus ligger utanför Örnsköldsvik och min farfar var instrumentmakare och tillverkade och lagade sträng instrument! Han tillverkade  ochså en del möbler med  intarsia i olika mönster! Flyttade från  Västerhus till Docksta där han avled i en ålder av 95 År.Min far är Tennsmeden Assar Söderman som är 89 år och är bosatt Måviken Höga Kusten själv är jag  67 år och bosatt i Göteborg!Skickar ett foto av min farfar! Jag tror inte att han bodde i Västerhus efter 1935. Gottfrid Söderman var född 1885 och dog 1980.”

11 Comments

  1. Spännande läsning! Min farfar var också en tid pastor i Ångermanland och han byggde en sommarstuga i Veåsand nedanför Skuleberget. Jag tillbringade min barndoms somrar där, och minns hur vi en gång hälsade på hemma hos Gottfrid. Som jag minns det hängde det mängder av gitarrer och mandoliner på väggarna, och jag tror till och med att han hade en egenbyggd orgel i ett av rummen. Dessutom: I ljudhålet på den gitarr som jag lärde mig spela på för länge sedan kunde man läsa i sirlig blyerts: “Renoverad av Gottfrid Söderman”. GG pre GammelGura…

  2. Hej! Gottfrid Söderman var min mormorsfar och vi var i huset i Docksta vid Skuleberget på somrarna när mormor kom upp från Sala för att hjälpa till. Hedda gillade verkligen blommor och vi plockade Liljekonvaljer där. Jag minns att Gottfrid även gjorde moraklockor och skålar av vrilar. Han visade mig sitt instrumentmakeri en gång och där hängde gitarrer och mandoliner m.m. det var fantastisk roligt att få se. Vi har en av hans gitarrer. Gottfrid är son till Johan Salomonsson Klemets från Klemetsgårdarna i Maxmo Finland och Anna Eriksdotter Kull från Hovsjö i Falun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *