Segmenterat stallben på en nylonsträngad gitarr

Testade ett segmenterat stallben och plugg på den nylonsträngade GammelGuran. Det som är en fördel med segmenterat stallben på en stålsträngad, bättre separation, dynamik och mjukare klang var ingen hit alls. Med ett solitt stallben blev klangen klarare, “tätare” och mer diskantrik.

Pluggarna som ger stabilitet till underlaget för strängkulan i pinnstallet (med en 4 mm glaspärla som stopp) ger inte lika stor effekt på volym och diskant som man får med stålsträngar. Nylonsträngarna är som gummiband och kraften längs med strängen kommer inte fram till strängkulan på samma sätt som hos en stålsträng. Antar att det ändå ger en del och är värt att sätta in, min testgitarr har bra volym.

Så, jag kan konstatera att segmenterat stallben i kombination med ett stabilt underlag för strängkulan inte ger bättre klang i en nylonsträngad gitarr. Det blev skillnad, men inte till det bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.