Levin 1909 till CJ Acoustic Music

En ny GammelGura kommer att hängas upp hos CJ Acoustic Music i Östervåla. Det är en Levin från 1909 som är av lite finare slag med fast stall och dekorlist runt locket, men som en tidigare ägare hade karvat ut locket för en ljudhålsmick på. Så här såg den ut.

  

Halsen i poppel, greppbräda i valnöt, stall botten och sida i björk och locket i alpgran. Inga stora problem förutom ljudhålet och några rejäla groppar på baksidan av halsen av ett medeltida capo. Ljudhålet har jag alltid misstänk är för litet på en vanlig Levin parlor för bästa ljud, så istället för att försöka fylla igen de ursågade bitarna vid ljudhålet passade jag på att göra hålet större. Eventuella lagningar hade inte kunnat göras osynligt i vilket fall. Ersatte också greppbräda och stall med replikas i madagaskar rosewood förutom de vanliga detaljer som finns i alla GammelGura; kolfiberstav i hals, mässingsband, nya ribbor, översadelintonering/pluggar och nya stämskruvar. Ljudhålet blev ca 10 cm i diameter och gör att gitarren liknar en Gibson parlor, ser harmoniskt ut tycker jag. Greppbrädan som är 46 mm bred vid översadeln fick 16″ radius. Den fick också en K&K mick monterad.

Förstoring av ljudhålet är annars en populär modifikation på t.ex. basiga och murriga Martin gitarrer. Större ljudhål minskar murret i basen och ger en öppnare ton, ville gärna testa det på en Levin parlor. Ett avbrutet sågblad och lite tålmod var det som krävdes, listade hålet med en rosewoodlist.

Groparna i halsen fylldes ut med segt superlim som fick torka över natten.

Ett skäl till att jag jobbade klart med den här innan jag blivit klar med pågående batch är att jag just nu experimenterar med olika träslag i mina “turbopluggar”. Tidigare har jag haft gran i alla pluggar, men har tyckt att det saknats kraft och volym på de tjockaste spunna strängarna. Med ett hårdare träslag än gran i pluggen kan man öka volymen, hårdheten i attacken och diskanten. Väldigt trevligt att kunna finjustera klangen, men alternativen blir många!

För att öka volym, attack och diskant på bassträngarna testade jag attt ha en björkplugg på E strängen på den Levin från 1916 jag sålde på Uppsala Gitarrfestival. Från att ha varit tamare än A strängen blev E strängen istället volymstarkare än A strängen med en rätt härlig fast pianoklang.

På min fina Levin gick jag hela vägen med björkplugg på E och A, furuplugg på D och G (furu är lite hårdare än gran) och gran bara på de ospunna strängarna b och e. Ville få en mjuk övergång mellan björk och gran. Med nya strängar blev det lite för mycket för mina öron. Gitarren blev extremt tydligt och ljudstark men också lite aggressiv i klangen. Som tur var lugnade den ned sig efter några dagar när strängarna miste sin sprilliga nyklang. Tror också själva gitarren har lugnat ned sig. Kommer antagligen inte att ändra på den, men jag ville prova björk på E strängen och furu på A strängen och gran på de övriga på Levinen från 1909 innan jag monterade pluggar på gitarrerna i batchen. Den första bilden på pluggar är från en gitarr i batchen med samma träslag i pluggarna (björk längst till höger), den andra är Levinen från 1909 med provmonterade strängar och K&K mick.

Skillnaden är inte jättestor, men jag hörde en markant skillnad mellan gran och björkplugg på E strängen på den första gitarren där jag lossade stallet och borrade bort den ursprungliga granpluggen. Just på den tjocka E strängen blir förbättringen som störst med en hårdare plugg. Känner mig nöjd med den mindre offensiva setupen på den här och kommer att använda den som standard på gitarrerna i batchen.

En annan liten detalj är att jag rundade av kanten på greppbrädan mer än tidigare. Mer likt originalet. Blev bra!

Tycker att den här Levinen med olika hårda pluggar och förstorat ljudhål låter bra. Det blev mycket riktigt en mindre bumlig bas och en riktigt trevlig, fast och jämn klang som är mjukare i tonen än min fina rosewood Levin med fler hårda pluggar. Den senare låter dock snäppet bättre, rosewood är ett svårslaget tonträ! 😉 Misstänker att den här kommer att hitta sin köpare rätt snabbt hos CJ, häng på låset om du vill provspela den!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.