Batch: Tillverka stall

Stallen på gamla gitarrer behöver nästan alltid bytas ut. Billiga parlor gitarrer hade inte stallben utan ett längre band som fick agera stallben. Inget fel på ljudet från ett “stallben” i form av ett band, men de är väldigt opraktiska då de inte kan justeras med mindre än att stallet hyvlas ned eller shimsas upp på toppen. Stallet gjordes också 2-3 mm högre än ett stall med separat stallben för att lyfta upp strängarna tillräckligt högt. “Stallbandet” är aldrig vinklat för bättre intonering och för det mesta är stallen för smala eller har för lite plats framför strängpinnarna för att ett intonerat stallben ska få plats framför strängpinnarna.

Är stallet i rosewood eller ebenholts och inte för smalt går det att ta ned höjden och fräsa in ett stallben, men för det mesta är det svartlackad lönn/björk som inte är starkt nog för att klara rotationskraften från ett normalhögt stallben. Om stallet ser bra ut och om det finns plats för ett intonerat stallben kan man fräsa in en rektangel i ebenholts runt diket för stallbenet och pluggar runt de gamla nötta strängpinnhålen, men oftast är det enklast och bäst att tillverka ett helt nytt i samma stil som originalet.

Har tillverkat tre pyramidstall och ett mustachstall till gitarrerna i batchen. Använder Stewmacs köpestall som imiterar Martin’s pyramidstall som mått på det nya stallets höjd och formen på översidan. Har också gamla utbytta stall som mall om originalet saknas. En av de Europeiska parlor gitarrerna hade ett modernt stall från ca 1940-talet. Använde ett gammalt pyramidstall med annorlunda utseende som mall.

Började med att forma en bit Madagaskar rosewood med såg och valsputs. Det första man gör på ett pyramidstall är att raspa fram diket mellan mitten och pyramiderna.

Pyramiden ska vara lägre än mittendelen, använder min pocketversion av bandsåg!

Sen är det bara att forma pyramiden med diverse raspar, filar och sandpapper.

Kom på att jag inte hade ett passande mothåll till den annorlunda raka pyramiden. Plockade fram en av lokalens minst använda verktyg, en kokplatta och kastrull. Har specialplast som blir kletigt när det värms och som härdar i rumstemperatur. Gjorde ett par mothåll för att kunna tvinga fast stallet medan jag jobbade och senare när stallet limmas.

 

Här syns tre stall, överst köpestallet från Stewmac, i mitten det nytillverkade stallet och längst fram det gamla NOS originalet jag använde som mall.

För att borra hålen för strängpinnarna kollas först var förlängningen av greppbrädans kanter hamnar vid stallet och stallbenet. Om avståndet är 68 mm görs avståndet mellan centrum på de två yttersta strängpinnarna 10 mm mindre, dvs 58 mm. Då hamnar strängen ungefär 5 mm in på greppbrädan vid 12:e bandet.

Mitten på stallet markeras och positionen på de två yttersta strängpinnhålen, 29 mm på ömse sidor om mitten. Använder Stewmac skalan som används för översadeln även för att markera alla strängpinnhålen. Hålen borras i samma lutning som det intonerade stallbenet.

Hålen borras i Jula pelarborren med bästa tänkbara träborrar som skär som smör! Ser till att hålen lutar lite bakåt med en shim under stallet.

  

Gör kanten på strängpinnhålen koniska med en försänkare.

Stallet färdigt att limmas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.