Batch: Forma och putsa ribbor

Nu var det ett tag sen jag skrev om pågående batch. Har haft distraktioner i form av gamla surdegar till reparationer, lokala reparationsjobb som oväntat dykt upp, festivalen i Uppsala och min förkylning… ingen ursäkt men förklaring. I veckan har jag i alla fall kommit igång på alla fyra cylindrar med batchen igen. Har dessutom adderat två till, en Levin från 1909 och en Europeisk liten parlor.

Det första som hände i veckan, förutom att komma ikapp med de två nya, var att alla lock och bottenribbor formades med kniv och hyvlar. Ett kul arbete som kräver känsla för att tunna ut och hyvla av tillräckligt för bästa ljud men inte mer än att det håller! Tummarna får avgöra när locket får den rätta svikten 🙂

Försvinner tyvärr en hel del finaste tonvirke…

Om formningen av ribbor är kul är putsningen av ribborna motsatsen. Har på mig andningsmask och kör dammfilter och utsug på högsta växel. Sandar i tre omgångar med allt finare sandpapper.

Några halsar behöver pluggas för att sen borras upp för moderna stämskruvar också.

Nästa moment är att tillverka nya stall och greppbrädor. Hann göra ett första pyramidstall till lutan. Är ungefär halvvägs med gitarrerna och här är alla som de ser ut just nu.


De två nya i batchen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.