GG124 Levin parlor 1925

Fick in en ovanlig Levin parlor med flytande stall. Ovanlig för att det är en sen årsmodell med skuret huvud och den sista typen av Levin medaljong. Gitarrer med platt huvud utan medaljong hittar man först i 1928 års katalog. Det här är en typisk “unburst” där den mörkt bruna originallacken blekts av solen och inte lite heller! Man ser det tydligt på skuggan efter stränghållaren i plåt på locket och botten som nästan har kvar sin mörkbruna färg. Dessutom fanns flera mörkbruna fläckar på sidan, jag tror det handlar om bättringar efter den första lacken som inte blev helt bra med samma färg men med annan lack som inte bleknade i solen. Jag har sett samma sak på andra Levin, bland annat på den här mandolinen.

Att konvertera från flytande till fast stall har några speciella problem. Dels har halsen en annan vinkel och locket är tjockare för det mesta. Ett nytt replika stall måste tillverkas. Skuggan från stränghållaren får man också stå ut med, på den här syntes den väldigt tydligt! Men förutom det är det ingen skillnad på slutresultatet, i alla fall om man ribbar om locket som jag alltid gör.

Botten och locket tunnades ut. En ny replika i Madagaskar rosewood gjordes för både greppbräda och stall. Greppbrädan fick 20″ radius. Botten hade 5 ribbor, jag följde originalet men bytte ut den 4:e till en platt ribba. Stämskruvarna byttes ut till nya med moderna avstånd mellan stolparna. Numera monterar jag alltid metallbussningar för alla stolpar.

Levins halsinfästning är lurig. För att inte halsen ska tryckas in av strängdraget in i den mjuka halsklossen i gran fräser jag in en shim i hårt trä (björk/lönn) i botten av halsfickan.

Använde min nya jigg för att mäta upp intoneringen. Numera kan jag lita på måtten för stallbenet!

Den fick en K&K, pluggar, segmenterat stallben och översadelintonering. Ljudet med fast stall är så mycket bättre än med det flytande stallet!

        

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.