GG123 En liten Europeisk parlor ca 1890

Arbetet har gått vidare i min lokal trots hetta och hög luftfuktighet. Min avfuktare gick sönder och under några dagar hade jag 68% i lokalen! Man kan inte limma ribbor eller botten i den fuktigheten. Som tur var fick jag låna en avfuktare av Per Marklund och en ny är på väg. Fläkten har i alla fall inte gått sönder…

En trevlig och liten Europeisk parlor är klar, mensuren är 60 cm. Mensuren brukar ligga på 60-63 cm för Europeisk parlor och det vanligaste måttet är 62 cm. Levin parlors har för övrigt en mensur på 62,6 cm (antagligen ett tum-mått) före ca 1930, senare årgångar oavsett modell nästan alltid 63 cm.

Den här hade inte bar-frets, men halsinfästningen var av spansk typ och greppbrädan i två delar. Jag har sett flera gitarrer med samma konstruktion och antagligen samma tillverkare. De är äldre än de flesta gamla gitarrer som dyker upp och gjorda runt ca 1890. Skulle vara intressant att veta var och när de tillverkades. Den här hade inte inläggningar i pärlemor i form av blommor på den lösa delen av greppbrädan ovanpå locket som de tidigare har haft. Ändarna på stallet hade haft pålimmade dekorationer som var vanlig på riktigt gamla gitarrer. De var borta men det fanns ett avtryck i lacken som jag använde för att tillverka replikas.

Den spanska halsinfästningen gör det omöjligt att sätta om halsen vilket behövdes. Lösningen blev att göra en ny halskloss och kapa änden av halsen till en matchande dove tail. Lite trixigt men det gick bra till slut. Stämskruvarna var fungerande, men kunden vill ha dom utbytta mot nya. Greppbräda och stall i svartmålad lönn byttes ut till replikas i ebenholts. En kolfiberstav i halsen och en K&K mick monterades. Med en lövsåg tillverkade jag de två dekorationerna på stallet. Ser bra ut tycker jag.

Hade en del problem med att hitta rätt vinkel på halsen och rätt avstånd till stallbenet på stallet. Fick limma om halsen en extra gång vilket aldrig är kul. Eftersom gitarren var tillverkad för sensträngar behövde halsfoten vinklas upp en hel del och ca 3 mm togs bort på den redan tunna koniska halsfoten. Lade in en shim på 3 mm för att göra halsfoten starkare och för att träffa rätt med intoneringen. Både stallbenets höjd och intonering blev väldigt bra till slut, men det var inte lätt.

Ett genomskinligt plektrumskydd klistrades på locket, man kan enkelt lossa den genom att värma med en hårtork och försiktigt dra lös den om man vill. Den fick det vanliga extra i form av pluggar, segmenterat stallben och översadelintonering.

Några bilder från olika stadier av arbetet.

 

Har precis köpt en ny kamera och minneskortet lossnade oväntat utan att jag visste det medan jag tog de sista bilderna innan gitarren skickades iväg. Bilderna är både från den nya och den gamla kameran. Den spritlackade lönnen i botten och sida samt locket har en härlig patina!

Gitarren låter bra med en ovanligt mjuk och varm klang. Gillade den här skarpt!

      

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.