GG129 En gammal Europé

Fick klar en gammal Europeisk gitarr, antagligen från 1890 talet. En gitarr från från “Väntrummet” jag själv köpt in. Tror den kom från en samlare i Tyskland. Bra skick förutom att nästen hela ena sidan var sprucken.

Det märks att det var en duktig byggare, alla mått på tjocklekar var helt rätt och rosetten var extra fin med vackra pärlemorbitar. I vanlig ordning var ribborna överdimensionerade och tjocka som bjälkar. Originalstallet behölls men förlängdes på bredden för att ge plats för ett intonerat stallben.

Den spruckna sidan blöttes upp och fick torka till rätt form med hjälp av tvingar. “Tapetserade” sidan invändigt med lönnfanér för att hålla ihop den limmade sprickan. Locket hade några större sprickor som fylldes igen med nytt trä. En ny greppbräda tillverkades.

Den fick de vanliga finesserna med bland annat pluggar och stallplatta i gran. Ett genomskinligt plektrumskydd monterades också.

Den fick en K&K mick och en översadelintonering som blev lyckad med min nya jigg. Här syns bottenlimningen och den nästan färdiga gitarren.

 

Den blev väldigt bra när den blev klar. Precis så bra som man kunde förvänta sig 🙂

2 Comments

  1. Köparen måste bara tillägga att den blev bättre än han förväntat sig. Nöjd är en underdrift. Exalterad passar bättre. 3 dagar i min ägo och jag blir lika förvånad varje gång jag plockar upp den. Stort tack Roger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.