Slidegitarr

En gammal Europeisk gitarr från ca 1910 skulle göras iordning för slidespel. Stämningen ett öppet D (D A D F# A D) med tjockare strängar på tjocka “E” strängen och de två tunnaste. Använde strängarna från ett 0.13 Newtone Heritage set blandat med strängar från ett 0.12 set.

Man kan säga att det blev en halv GammelGura, botten öppnades inte och inga ribbor byttes ut. Just detta exemplar hade helt OK ribbor i locket och ribborna i botten var rejäla och håller utan tvekan 😉 Det fanns ingen stallplatta och granen runt strängkulorna var kexig (naturligtvis). Använde min “bridge saver” och limmade in rundlar med hårt trä på insidan av locket runt strängpinnhålen. Viktigt för både volym och attack.

Halsen fick en kolfiberstav och en ny greppbräda (och band). Originalbrädan var väldigt uttunnad högst upp och gick inte att återanvända, antagligen planslipad då halsen böjt upp sig som en spiskrok närmast översadeln av strängdraget och strängarnas vinkeln över översadeln. Nya stämskruvar monterades och lite extra spritlack lades ovanpå den torra originallacken.

Halsen limmades om i en vinkel som gav högre stränghöjd vid 12:e än normalt men med ett lågt stallben för att inte rotationskraften från stallet skulle deformera locket. Ribban tvärs locket vid stallet var bra placerad precis i framkanten av stallet, det innebär att locket har klarat sig bra trots tyngre strängar än man brukar använda. Eftersom den skulle användas till både slide och vanligt spel lade jag stränghöjden 1 tiondel högre vid översadeln och 3 tiondelar högre vid 12:e. Vi får se om det fungerar i praktiken, har aldrig lärt mig spela slide.

Stallet i lönn fick ett infräst solitt stallben, togs ned på höjden och lackades med svart spritlack. En översadelintonering gjorde också.

En hårfin spricka i locket och ca 10 cm där botten lossnat från sidan limmades med hudlim. Limmade också in ett par små ribbor på ömse sidorna om ljudhålet mellan de två översta ribborna för att locket inte ska “vika in sig” av strängdraget.

Med den öppna stämningen låter den rätt fantastiskt som det brukar bli med öppen stämning. Med den normala stämningen hamnar man utanför det område där gitarren låter som bäst på några av strängarna. Bara synd att jag inte klarar av att spela på den!

Edit: Fick den provspelad och godkänd av en besökande kund som råkade ha ett sliderör! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.