Tension och vibration

För det mesta är jag väldigt praktisk, testar och ser vad som fungerar. Men när man hittat nåt som ger effekt vill man ju gärna ha en teori om varför. Efter tester på mina GammelGura vet jag numera att en hård och styv infästning av strängkulan på en akustisk gitarr med stall med strängpinnar ökar volymen och attacken och gör klangen tydligare i ett ackord. Skillnaden är stor i alla fall för mig som använder stallplattor i gran (för bästa ljud). Volymen blev t.om. outhärdlig i mina öron när jag hade pluggar i hård björk mellan strängkulan och undersidan av stallet. Pluggar i gran med ändved blev perfekt.

Har letat på nätet efter vetenskapliga fakta men inte hittat nåt som passar just det här fallet, så här är min egen teori. Den som tycker det är kul med teorier eller vet bättre kan ge sin syn på saken!

Jag tror att man ska skilja på spänning (tension) och vibrationen av strängen. Vibrationen tar i princip stopp vid stallben och översadel, medan spänningen passerar båda och följer strängen till förankringspunkterna. När man stämmer upp en sträng är det en stor kraft som drar i både strängkula och i stolpen för stämskruven.

När man slår an en sträng med ett plektrum töjs strängen det första som händer och spänningen ökar. Den extra spänningen drar i både strängkula och stämskruvens stolpe. När sen strängen släpps vibrerar strängen samtidigt som spänningen både minskar och ökar kaotiskt runt spänningen på den uppstämda strängen medan strängen rör sig. Vibrationen stannar vid stallben och översadel medan variationen i spänning rycker och drar i både strängkula och stolpen i stämskruven.

Min teori förklarar varför det är bra att strängkulan vilar på ett hårt underlag istället för fjädrande och mjuk gran (som finns i locket och i mitt fall även stallplattan). Mindre energi försvinner och volymen ökar. Attacken ökar också då strängkulan inte ”duckar” vid transienten när plektrumet slår an en sträng.

Även sustainen ökar då mindre energi försvinner i den mjuka fjädrande granen.

Att använda ”grommets” i metall runt strängstolpen i stämskruven istället för bara ett borrat hål i huvudets trä bör också vara positivt för både attack och volym.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.