Granstall

Var tvungen att ta mig an den sista detaljen i kedjan som jag inte experimenterat med än, stallet. Stallet är en viktig tonskapande detalj och jag gillar verkligen ljudet av gran! Problemet är att stallet utsätts för stora krafter, så hela stallet kan inte vara i gran. Som alltid när jag löser ett problem kommer själva konstruktionen på plats medan jag tillverkar, inga ritningar här inte 🙂

Gjorde en variant på Stewmac’s standard pyramidstall i ebenholts.

Började med att limma ihop ett “kryssfanér” av två 5 mm tjocka granplattor. Vid varje stränghål lade jag in en 3 mm tjock rektangel i rosewood med ådringen  tvärs hålet för att inte strängen ska kunna gräva in sig i den. För att ge stallbenet stadga blev det en rejäl bit rosewood överst och dessutom en tunnare bit rosewood i andra änden. Lämnade ett par mm gran under de två sista bitarna. För att inte svampa till mothållet för strängkulan borrade jag in pluggar i björk på undersidan genom ca 5 mm gran. Limmade med hudlim mellan granbitarna och bitarna kring stränhålen, epoxy för att fylla ut de svåraste passbitarna på fram och baksidan och superlim för björkpluggarna. Kanske jag eventuellt borrar in tre 3 mm rundstavar på sidan mellan den bakre och främre plattan i rosewood för att inte stallet ska kunna splittras i mitten enligt planen, känns som att det skulle vara tillräckligt starkt som det är.

Stallet ska målas svart innan det monteras på plats. Ska monteras på min lokalgitarr som behöver uppdateras, kan ta ett tag. Vill testa om den håller för strängdraget även på lång sikt, men jag tror det är starkt nog. Ska bli intressant att testa!

Vikten på ebenholtsstallet är 26,9 gram men bara 15,8 för granstallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.