Mer om komposit stallben

Har jobbat vidare med tester på lokalgitarren. Den fick en översadelintonering till att börja med. Behöver nåt att demonstrera översadelintoneringen på för besökare i lokalen. Just det här exemplaret räknar jag som en av de minst lyckade GammelGura någonsin och jag hade gett upp hoppet för den. Utan översadelintoneringen och med ett solitt stallben var den inte kul alls att spela på. En rejäl vargton på D gjorde att man fick lite ont i öronen av vissa ackord…

Använde den som testbänk med olika varianter av kompositstallben. Provade flera olika träslag (lönn, rosewood, ebenholts, bubinga, björk och gran) mellan 4×4 mm infällda benbitar. Gran var det träslag som stod ut, det kändes som att locket i gran fick en extra boost av samma sak och gav tonen lite mera rymd.

Testade vidare med 4 mm breda och ca 8 mm höga stolpar i ben tvärs över stallbenet istället för mindre inläggningar. Fick lite mer volym den vägen. Provade också med 6 mm breda stolpar, men då närmade man sig tonen hos ett solitt stallben. Bäst hittills är alltså gran med 4 mm breda stolpar i ben under strängarna.

Det roliga är att översadelintoneringen med det bästa kompositstallet förvandlade gitarren från en rätt trist historia att spela blues på till en gitarr med vacker och intressant klang som duger till det mesta! Lite lägre volym än med solitt ben, men allt annat blev bättre. Strängseparation, jämnhet i volym mellan strängarna, minskad vargton och balansen mellan bas och diskant. Allt ljud som gör ont i öronen försvann också, hårt ackordspel typ trubadur känns inte alls störande utan tvärtom mjukt och runt i klangen. Väldigt bra helt enkelt, speciellt om man vet hur den lät till att börja med.

Översadelintoneringen gör att allt stämmer också 😉

Känner mig hemma och kommer att göra såna här stallben i fortsättningen om man inte känner att man vill ha standardtonen med ett solitt stallben. Jag tror att man släpper fram mer av den individuella tonen hos gitarren med ett kompositstallben, det solida stallbenet tvingar på alla gitarrer sin egen tonalitet (tycker att många GammelGura innan har låtit väldigt lika varandra).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.