Komposit stallben

Hade en diskussion med en amerikan som patenterat ett stallben i ett grafitmaterial med smörjande yta och extremt låg inre förlust av energi (www.obbligatoinc.com). En variant på stallbenet var små bitar av det magiska materialet infällt under varje sträng i ett stallben i trä. Användares recension av det nya stallbenet var positiva, en sak som stack ut var att många menade att strängseparationen blev bättre.

Tänkt på det och insåg att det inte var så mycket det nya materialet som var intressant utan principen att ha små bitar av hårt material under strängen med ett mjukare trä runtom. Det är inte svårt att föreställa sig att energin från en sträng kan fortplanta sig snabbt i det hårda materialet men inte lika snabbt i träet. Därigenom får man mindre “läck” mellan strängarna och varje sträng låter mer individuellt i ett ackord där man slår an alla strängar samtidigt. I teorin.

Blev tvungen att testa i praktiken. Gjorde först ett tjockt stallben i solitt ben, 4 mm brett och ca 9 mm högt. Sedan ett likadant i lönn med 4 x 4 mm benbitar inlimmade under strängarna. Det solida benet blev väl tungt, så jag testade också att lätta på det genom att fila bort lite material mellan strängarna på undersidan där det inte syns. Benet i trä blev ändå märkbart lättare.

Testade de två olika varianterna och mitt första intryck är

  • Med solitt ben blev volymen lite större och klangen när man slog an alla strängarna blev tät och inga enskilda strängar går att urskilja i klangen. Ljudet blev mer som en en jämntjock “gröt”.
  • Med kompositbenet blev volymen lite lägre, men när man slog an alla strängar kunde man urskilja mer detaljer och höra enskilda strängar i klangen. Enligt min smak låter det snäppet bättre än med solitt ben, mer detaljer och låter som ett bättre instrument!

Jag tror jag hittat nåt som kommer att bli standard på alla GammelGura framöver!

Imorgon blir det ett vilt experimenterande med mässing / ben / hårdplast som inlägg, olika träslag, med och utan uttag i botten och olika storlekar på inläggen. Men redan det första försöket var en succé, har nog inte blivit så glad sedan jag testade översadelintoneringen första gången! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.