Två färdiga GammelGura

Inte alla dagar två GammelGura blir klar samma dag! Den första GG70 är en intressant Europeisk parlor från ca 1910, ovanlig då den har ett ädelträ fanér med en lining inuti i gran i botten och sida. Faneret är inte ett kryssfaner, ådringen är i samma riktning. Vackert men mystiskt ädelträ, skulle kunna vara rosewood men det kan vara något annat i samma rödbruna färg. Träet är i alla fall inte betsad utan har samma färg rakt igenom. Helt klart en bättre byggd gitarr.

Den fick en ny greppbräda i ådrad ebenholts och ett nytt och tjockare mustaschstall (replika på det väldigt tunna originalet). Behöll nötningen på halsen, målade inte över med svart spritlack. Nya stämskruvar som knappt räckte över de breda uttagen i huvudet.

Den fick en översadelintonering, den jag är mest nöjd med hittills. Stämmer oerhört bra (se föregående inlägg!). Jag noterar att intoneringen blev snarlik på både denna och Hillbilly band gitarren, de hade båda samma korta mensur på 61 cm. Låter kalasbra!

 

Blev även klar med GG81 “Hillbilly band” från 1935. Kroppen helt i björk, halsen i lind och greppbräda i al eller ett fruktträd. Fick gå före i kön då det fanns ett födelsedagsdatum att passa…. En postordergitarr såld av Montgomery Wards i USA. Den typ av gitarr som vandrande bluesmän tyckte om då de var ljudstarka och hållbara!

Ribbade om inuti, bytte stall och stämskruvar och gjorde en översadelintonering. Låter bättre än andra liknande jag spelat på. Riktigt kul bluessound! Stämmer väldigt bra på ackorden, nästan för bra för blues 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.