Snirkelstallet, GammelGura 68

Den andra som blivit klar i dagarna är en daterad och etiketterad (!) nylonsträngad parlor. Vackert och lätt bygge i stil med romantiska gitarrer. Den var gammalmodig redan när den byggdes 1918. Byggd av Matthias Simon, Mittenwald. Han fick tydligen en bronsmedalj 1905 för sina fint byggda harpgitarrer. Det märks att byggaren kunde sina saker!  Stämskruvarna är inte fiolskruvar i trä, annars liknar den de små och lätta gitarrer som byggdes första hälften av 1800 talet.

Bra skick förutom böjd hals och ett sprucket stall. Locket hade sjunkit ihop lite också framför stallet och runt ljudhålet.

Det mest speciella är den scalloperade brädan. En annan trevlig detalj är dekorationerna i ebenholts på ömse sidor av stallet. Originalstallet var spräckt och väldigt tunt, 3 mm, i ebenholts. Inget stallben, strängarna vilade på framkanten direkt på en förhöjning av stallet  där byggaren låtit virket vara 7 mm. Årtalet fanns som en blyertsanteckning i locket, det händer ibland men alltför sällan att man vet exakt årtal.

Försökte lossa greppbrädan, men det visade sig hopplöst. På de tunnaste stället mitt emellan banden var “greppbrädan” mindre än 0,5 mm tjock. Mer att likna vid ett fanér. Dessutom var ebenholtsen spröd och limmet satt som bara den. Fick skrapa och mejsla bort den. Den klena halsen i lönn hade fått minimal hjälp av den tunna brädan och hade en bananböj. Lossade inte halsen utan öppnade bara botten. Kunde inte se exakt hur halsen var fäst, men den satt bra och riktningen var rätt. Den fick sitta kvar. Fräste in en kolfiberstav i halsen efter en värmning så den blev rak.

Inuti var ribbningen väldigt spartansk, tre tunna ribbor i lock och botten. Eftersom den skulle strängas upp med nylonsträngar gjorde jag de nya ribborna nästan lika klena, men jag ändrade mönstret lite för att göra locket starkare. En A frame vid ljudhålet också. Det stora jobbet var att scallopera en ny bräda i ebenholts. Först gången jag gjorde en sån, men det gick bra med diverse raspar och sandpapper. Gjorde ett test med en maskin också för att göra det snabbare, men det gick inte att kontrollera maskinen så det fick bli handarbete. Tog en hel dag. Monterade gamla mandolinband i mässing på topparna mellan scalloperingarna.

Översadel och stallben gjordes i svart buffelhorn för att inte sticka ut. Original stämskruvarna var i bra skick och återanvändes. Hela gitarren fick ett par lager spritlack efter skrotning av greppbräda och botten och bättring med bets av rätt färg. Locket var antingen olackad eller också hade den lacken försvunnit nästan helt. Väldigt opraktiskt med ett olackat lock och dessutom tappar tonen spänst.

Gjorde ett nytt och kraftigare stall i ebenholts, dekorationerna limmades tillbaka på ömse sidor. När jag limmade botten var jag noga med att spänna fast en stålbalk på greppbrädan och rikta in balken rätt mot stallets överkant. Botten limmades där den borde hamna därefter och ett litet överhäng längst bak skrotades bort. Ett sätt att sätta om halsen på utan att göra det. En liten radius på alla lockribbor hjälpte också till att rikta upp halsen.

Väger 939 gram, lätt som en fjäder. 61 cm mensur. Smal hals och greppbräda, 45 mm vid översadeln. Väldigt kul att spela på faktiskt med nylgut strängar på de ospunna. Inte ofta jag tycker så om nylonsträngade gitarrer! Jämn ton, låter bra utan vargton. Lite färdigbilder

GammelGura blir internationell i och med att den skickas iväg till köparen i Frankrike. Har skeppat några GG till Norge (och en till Doug Seegers i USA), men den här är den första till kontinenten 🙂

Hur var det då att spela på en scalloperad bräda? Mindre speciellt än jag trodde faktiskt. Kändes ungefär som vanligt. En fördel är att man inte kommer i kontakt med brädan. Inget kladd på brädan och ingen smuts på fingertopparna. Om man är lätt på handen har man inga problem med intoneringen, men trycker man hårt kan det bli ostämt speciellt med ackord. Att medvetet trycka för att pitcha upp är svårt, det händer inte så mycket om man inte tar i ordentligt. Ingen revolution, bara nåt man snabbt vänjer sig vid precis som en annorlunda hals.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.