Översadelintonering och capo

Medan jag höll på med översadelintoneringen insåg jag att den första intoneringen av greppbrädans noter mot stallbenet (tagen not vid 3:e och 12:e band) skiljer sig väldigt mycket från den traditionella intoneringen med öppen sträng och tagen not vid 12:e. Inser nu att den traditionella metoden bara smetar ut intoneringsproblemen som kommer från översadeln och öppna/tagna noter mer eller mindre jämnt över hela brädan. Vid en översadelkompensering åtgärdar man majoriteten av problemen vid översadeln och intonerar de tagna noterna separat vid stallbenet.

Summa summarum är att gitarren stämmer bättre efter en översadelintonering även om man använder capo (och kopplar bort översadeln) då greppbrädan är bättre intonerad vid stallbenet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.