Levin archtop 1947

Fick in en hanterad Levin archtop gitarr som skulle få en Lollar pickup och en allmän reparation. Ton och volymkontroll skulle sitta i locket. Botten av utan större problem förutom att celluloidlisten var hård som porslin, blev 4 bitar istället för två. Blev less på botten som var en tung klump, tunnade till ca 3 mm och bytte ribborna till bättre virke – de gamla hade liggande ved. Kunde inte hålla mig!

Den enda ribban i locket var lös i ena änden. Den hade spruckit rejält i sidan runt halsinfästning, men reparerats rätt snyggt. De var lite ojämnt limmade, så jag lossade limningen och gjorde om den. Lade ett fanér på insidan och en ny kerfling. Monterade potarna och telejacket med en förstärkning i lönn. Limmade ett par sprickor i locket vid f-hålen. Halsfoten var i tre delar (hmm…). Borrade in en rundstav i björk under hälkappan för att hålla ihopa bitarna. Lite bilder medan halsen limmades om.

    

Spände upp strängarna på gitarren i min nya jigg och planslipade greppbrädan i det läget. Efteråt hade greppbrädan en lite krum rygg (som blev rak när jag strängade upp den efter bandningen). Klurigt med potarna, den ena är logaritmisk och ska sitta på volymkontrollen, den andra linjär. Lyckade förstås blanda ihop dom (syns på bilden!) och fick löda två gången.. nu vet man det! Fick tag på några jättecoola rattar på eBay. Hur rätt var de?

De nya 3+3 stämskruvarna passade perfekt, de 6 gamla lösa var lite för glappa. Lollar micken passade precis med ett skohorn! Lite finbilder.

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *