Bottenribbor limmade

I veckan limmades ribbor på alla bottnar. Gjorde också en ny och mer ambitiös jigg för att triangulera ribborna. Tidigare var de 9 mm breda, numera 8,5 mm. Har behövt snickra lite för mycket på 9 mm ribborna, bättre att göra dom lite tunnare från första början.

Somliga bottnar har tre ribbor och andra fyra. Tre ribbor ger en nervösare gitarr och en botten som lever mer, fyra ribbor ger en fastare ton. Brukar för det mesta följa originalet, men harpgitarrens mahogny botten hade bara tre ribbor och jag gav den fyra för att den ska hålla bättre. Tunnade botten på hälften av gitarrerna då de kändes för tjocka och tunga.

 

Den Östtyska *bling* gitarren var sist ut att få sina ribbor limmade. Botten på den är extremt kurvad, fick göra extra höga ribbämnen för att klara den kraftiga böjen. Limmade in en röd ABS list mellan bottenhalvorna för att vinna tillbaka lite av det som krympt 🙂 Herwigan’s botten är i valnöt har jag kommit fram till.

Till veckan är det locken som ska få sina ribbor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *