T-band

Blev nyfiken på exakt när de moderna T banden uppfanns efter att ha jobbat med att banda om en hals med bar frets. Efter lite Googlande hittade jag det första patentet av T formade band av John F. Stratton,U.S. Pat. No. 501,743, från 18 juli 1893. Patent tas inte alltid av de ursprungliga uppfinnarna eller de som först använde det som patenterats, så det är inte otroligt att man använt liknande T-band ett antal år innan.

Bay State gitarren i pågående batch daterad till ca 1888, som har T-band som ser ut att vara original – i alla fall är bandskårorna inte så breda som de hade varit med bar frets, kan ha haft några av de första T-banden som tillverkades.

De moderna banden med crown och barbs patenterades av C. F Smith, Pat. No. 1,727,620, så sent som 1927. Hittade också ett nytt coolt patent från 2010 med flexiblare band som borde tillverkas och säljas!

Jag tog lite bilder och mätte upp banden på Bay State gitarren från ca 1888.

De liknar bandet i patentet, förutom patentets längsgående “hulling”. Jag tror det sista var det som behövdes för att få patentet godkänt och inte särskilt praktiskt i praktiken. Bay State nickelbanden har istället hackats på undersidan med en kniv eller stämjärn så att vassa borst sticker ut och hjälper till att hålla fast bandet. Banden har ungefär samma form och samma platta crown som i patentet.

Måtten på de låga och smala banden är:

Total höjd: 2 mm
Bredd på crown: 1,4 mm
Höjd på crown: 0,5 mm
Tangens tjocklek: 0,65-0,7 mm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *