Trollstaven

Efter att ha kapat ett par ribbämnen 1 mm för kort i pågående batch blev jag lite sur. Det tog väl en kvart att hitta på och tillverka ett smidigt verktyg för att inte göra om samma fel igen! Problemet är att måtta de nya ribborna inuti locket med sidorna på plats. Jag brukade mäta överst på sidorna, men ibland stämmer inte formen exakt på lock och botten och kerfingen i lock och botten kan  vara olika bred.

Lösningen blev en “trollstav” gjord av ett kolfiberrör och en rundstav i björk som passar precis i röret med lagom passning för att sitta fast, men ändå gå att skjuta in och ut. Både kolfiberröret och rundstaven sandas till en spets i ändarna.

Med staven är det väldigt lätt att mäta längden på den nya ribban från insidan på sidorna eftersom jag vill sticka in ribbans ändar under kerfingen när den limmas. Röret och björkstaven kapades lagom långa, björkstaven lite längre så att den inte kan försvinna in i kolfiberröret.

Med staven är det sen lätt att kapa till ett ribbämne. Det visade sig också väldigt praktiskt att ha ett exakt mått när jag ska välja ut ett ribbämne ur högen med olika längder!

Ingen risk längre att ribbor blir för korta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.