Batch, formade lockribbor och limmade laglappar

Använde min Go-bar jigg för att limma laglappar över sprickor i locken. Använder små träklossar fodrade med en bit 4 mm Yogamatta som mothåll.  Det här momentet är ett av skälen till att jag gjorde min Go-bar jigg, man kommer åt att limma utan problem var som helst i locket. Nästan alla laglappar  hamnade i “bluesgitarren” 🙂

En annan detalj är att limma små stoppklossar i björk på änden av lockribborna. Tar längre tid än man vill.

En stor fördel med varmt hudlim är att man kan kladda på som man vill, det går alltid bra att torka bort med en fuktig trasa och en grov pensel.

Mandolinen fick sina lockribbor limmade också.

En ny detalj på alla är en förstärkning i gran under greppbrädan. Man vill hindra att halsklossen rör på sig när man stämmer upp. Annars kan man få för hög stränghöjd när gitarren sätter sig efter ett tag. Med en dove tail infästning är det ibland mindre än 1 cm limfog mellan halskloss och lock precis där kraften från strängarna trycker på, dessutom oftast ändträ i klossen mot locket. Med en ca 6 mm tjock granplatta, som dessutom tar stöd mot den översta ribban ovanför ljudhålet, får man en stor och bra limyta som håller halsklossen på plats. Den extra vikten är inte stor och ljudet påverkas inte (den delen av locket är fjättrad av greppbrädan limmad ovanpå). Tror det är en stor förbättring hållbarhetsmässigt på både kort och lång sikt.

Bilder på batchen som den ser ut nu. Limmade in lite granpatchar under stallet där fibrer lossnat.

Harpgitarren har ett “monsterstall” som inte var limmad utan bara satt i fem skruvar. Skruvarna fäste ursprungligen i en 3 mm tjock stallplatta i lönn på insidan. Jag ersatte stallplattan med en i gran med förstärkningar i hårdträ runt stränghålen. För att ge fäste till skruvarna använde jag istället små runda brickor i seg plast som inte kan spricka eller skramla. Kul fix! Behövde extra många tvingar för stallet som naturligtvis limmades med varmt hudlim som den bör.

Tyckte att locket behövde en extra ribba ovanför ljudhålet också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.