Batch, limma lockribbor

Använder min nya GO-bar jigg på allvar i den här batchen. Den är speciellt nyttig när stallplattan och förstärkningsplattan mellan de två ribborna nedanför ljudhålet ska limmas. Med en radiusdisk (en platta som gröpts ur till en radius i båda riktningarna) som mothåll kan man limma plattorna med rätt radius i både X- och Y-led samtidigt. Det blir också enklare att limma alla de olika ribborna och plattorna i locket då varje “tving” i form av en böjd träpinne tar mindre plats än en trätving.

Efter att ha kapat och format till alla ribbor och plattor återstår det större jobbet att ge ribborna en radius som matchar formen på lockets radius och hyvla två av ribborna trekantiga. Ribban under greppbrädan får behålla sin rektangulära form för maximal styrka. Använder en jigg för att slipa fram en radius för att sedan triangulera två av ladder-brace ribborna i min hyveljigg. Mitt hyllplan med grovt sandpapper och en hyvel används för att forma ribbans radius grovt innan radius-sandning och hyvling.

Nytt för den här batchen är att jag planar till den grovt sandade ytan under ribban med en skrapa. Det ger en plan och blank yta som ger hudlimmet bättre fäste.

Gjorde en ny uppsättning GO-bar pinnar från scratch, de med röd markering gjordes några mm längre för de lägsta ribborna. Använde 8 mm rundstavar i björk som plattades ned på två sidor till 6,5 mm för lagom spänst med hjälp av min valsputs. Köpte rundstavarna hos Slöjd-Detaljer, för 100 stycken kostar de bara 3,60 per rundstav. Är mycket nöjd med resultatet!

Några bilder på limningen i min förbättrade och hopfällbara GO-bar. Använder värmelampan och värmepistolen för att förvärma träet innan jag limmar med varmt hudlim. Överflödigt lim torkas bort med en fuktig trasa och en palettkniv. Efter ca 30 minuter har limmet gelat ihop och fäst så pass att man kan plocka lös locket från jiggen och limma nästa lock.

De sista två ladder-brace ribborna i locket passas in mot de två tunna “A-frame” ribborna kring ljudhålet. De limmas på samma sätt som botten med ett mothåll under locket med en liten radius och U-balkar i aluminium ovanpå själva ribban.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.