Go-bar

Ibland måste man stanna upp och jobba extra för att underlätta arbetet. I alla tider har jag limmat ribbor och laglappar med hjälp av tvingar och mothåll. Det fungerar relativt bra med ladder bracing i locket där man kan använda raka mothåll när man tvingar fast ribborna. Lite jobbigare blir det när en X-ribbning. Besvärligt är det när stallplattan eller laglappar ska limmas i ett lock som redan har sidorna limmade. Då behöver man jobba med klossar för att nå ned med tvingarna och det kan bli trångt när överflödigt lim ska torkas bort.

Lösningen som de flesta byggare använder är en så kallad Go-bar. Här klämmer man fast ribbor och annat med fjädrande pinnar som hålls emot av en platt yta ovanför det man ska limma. Problemet med såna är att de tar stor plats i en liten lokal.

Ett bild som exempel som visar hur man brukar tillverka och använda en Go-bar.

Fick en radius disk CNC-fräst av polare Per Marklund för flera månader sen. Disken har en negativ krökning på 20′, lägst på mitten och högst runt kanterna. Limmade på en tunn gummimatta på den krökta sidan. En sån måste man ha som mothåll under ett lock för att kunna limma ribbor med krökningen 20′ . Men  det tog en stund innan jag klurade ut hur jag skulle kunna göra en hopfällbar Go-bar i min lokal.

Lösningen blev att utnyttja mitt lösa bord. I bordet skruvades fyra muffar in som hade en invändig M8 gänga. Fyra grova rundstavar fick en M8 gängstång inskruvad i båda ändarna. Ett “tak” i solid fura, två 120×30 cm hyllplan kapat på mitten och limmad till en fyrkant i två lager med förstärkningar ovanpå tillverkades. Fyra M8 muttrar behövdes för att fästa taket. Tillverkade också ett gäng böjliga spännpinnar i 5 mm tjockt björkträ att spänna fast med.

Så långt allt väl. Men det stora jobbet återstod; att plana bordskivan. Bordet har bara varit en alternativ arbetsplats för att kunna sitta bekvämt i en stol och göra ditten och datten. Under åren har bordskivan deformerats, det var minst 5 mm mellan bordsytan och linjalen på mitten med linjalen lagd tvärs över bordet. Rejält ojämnt med andra ord, ytan under radiusdisken måste vara helt plan. Gick lös på bordskivan med en liten elektrisk handhyvel, Stanley hyvel nummer 6, putsmaskin och 80 sandpapper på undersidan av en Stanley hyvel nummer 5. Fyllde säkert 3-4 konsumkassar med spån och lite till överallt i lokalen innan jag fick bordsytan helt plan. Jobbigt värre! Passade på att plana till min huvudsakliga arbetsbänk också, det fanns lite till att göra efter en liknande operation för några år sedan. Efter inoljning av bokträet känns det bra att ha minst två ytor i lokalen som är helt plana 🙂

Det tar högst fem minuter att plocka fram och skruva in de fyra benen i Go-baren, plocka fram “taket” och radiusplattan som förvaras under bordsskivan och skruva fast de fyra muttrarna. Alla delarna göms under bordskivan när de inte används. Tror det kommer att underlätta och förbättra jobbet med att limma ribbor, stallplatta och laglappar i lock. Botten kommer jag fortsätta limma som tidigare med tvingar och mothåll, de är enkla utan limmade sidor som är i vägen och enbart tvärgående ribbor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.