GG162, Europeisk ca 1900

Köper sällan gamla vrak numera, men ibland dyker det upp någonting intressant på en auktion här i Örnsköldsvik, se bilder från auktionen nedan. Denna köptes in bara för någon månad sedan och fick bli ett sidoprojekt till den pågående batchen. Alltid bra att ha en gitarr som ännu inte har en köpare. Hann inte mycket mer än börja på den innan jag fick ett samtal om att köpa en gammal härjad parlor gitarr! Då den inte skulle ha en K&K mick var det lika bra att göra den klar på en gång, behövde slantarna för att betala diverse räkningar också…

Nåväl. Det är en gammal Europeisk parlor, jag sätter den till 1900 men den kan mycket väl vara sent 1800-tal. Stämskruvarna var av den gamla rejäla sorten som faktiskt var bättre än de som kom på 1910-talet och senare. De var vackra och i och med att kuggen sitter ovanför snäckan trycks de ihop av strängdraget och brukar fungera nästan lika bra som nya. De fick sitta kvar för ovanlighetens skull. Senare visade det sig att en av de visuellt fina stämskruvarna var felkonstruerad med för låg höjd på snäckans “kuggar” och b-strängens stämskruv kuggade runt. Fick leta fram en liknande men bra stämskruv ur förrådet med rätt avstånd mellan stolparna. Det positiva var att den stämskruv man ser när man spelar är det vackra originalet. Den var rejält uttorkad med krympt lock och botten, några bottenribbor stack ut från sidan och delar av locket var löst.

En ovanlig detalj på den här var det minimala mustaschstallet som var i dåligt skick. För första gången gjorde jag en replika med ett genomgående stallben som inte är infällt i stallet. Halsen var smal (43 mm vid översadeln) och tunn. Mensuren kort, bara 59,5 cm. Greppbrädan byttes ut till rosewood.

Dunlop har slutat tillverka mina favoritband i mässing, 6180. Från och med den här GammelGuran kommer jag att använda hårdare EVO band med liknande men lite mörkare mässingsfärg. Kostar lite mer då de måste beställas från USA, men går lika bra att montera som mässingsbanden. Att banden är hårdare gör att jag måste vara mer noga när jag ger greppbrädan en radius, greppbrädan bör matcha krökningen på banden annars riskerar de att inte fastna i spåret som de ska (mässingsbanden formades mer till greppbrädans krökning). Får slipa in mina bandsågar för smalare spår också.

Gjorde de vanliga handgreppen på den, det blev nog den snabbaste GammelGuran från inköp till färdig 🙂

Intoneringen var lite besvärlig då det var stora skillnader mellan intoneringspunkterna både på översadel och stall. Den ovanligt korta mensuren var en anledning. Fick det att stämma bra till slut. Blev en trevlig liten parlor som passade bra till kundens små händer! 🙂

   

Det gamla etikettpapperet tog slut, köpte en ny och lite gråare variant 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.