Jigg för att ge små detaljer rätt tjocklek

Min valsputs har lagt av efter 7 år, har beställt en ny men det lär dröja innan den dyker upp. Att få någonting skickat från USA tar månader numera. Under tiden behöver jag kunna tunna ned olika små detaljer. Helst plant och vinkelrätt som med en valsputs. Detaljer som det segmenterade stallbenet, tunna granshims och översadel blanks. Har mitt hyllplan med självhäftande 80 sandpaper som jag använder för att tunna ned, men svårigheten är att göra det lika tjockt över en större yta. Efter en kvarts funderande gjorde jag en jigg som gör jobbet bra, om än med mera arbete och tid.

Använder mitt hyllplan med sandpapper som bas, det nya är en “släde” med självhäftande 80 sandpapper och fyra maskinskruvar och ett mothåll. Släden i MDF fick hål borrade en liten aning mindre än maskinskruvens diameter. Skruvarna fick sen gänga in sig själva i MDF:en.

För att ställa in höjden mellan de två plana ytorna med sandpapper använder jag lösa bladmått. Lägger på en tiondels mm eller två för att inte tunna ut för mycket.

Med bladmåtten under släden och två tvingar som håller allt på plats, använder jag ett 0.05 mm bladmått för att skruva ned alla skruvarna mot hyllplanet. Bladmåttet ska precis gå att röra. Nu är släden justerad så att den är parallell mot och har rätt avstånd till hyllplanet .

En granshim tunnas från 2,5 mm till 1,5 mm. Tar en stund att slipa ned en större yta som denna.

Blev helt perfekt 🙂

Med tjockare material kan man låsa fast biten som ska tunnas mellan två tunna stickor fästa med tvingar på ömse sidor, här en översadel blank som behövde tunnas ned.

För att finjustera tjockleken på ett halvfärdigt segmenterat stallben efter en första sandning, använder jag tunna bladmått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.