GG154, Levin 1914

Har skrivit en artikel om ladder bracing, stallplatta i gran, segmenterat stallben, pluggar och översadelintonering som kommer att publiceras i “American Lutherie”. På engelska naturligtvis. Jag vill sprida ordet om mina upptäckter och hoppas att fler tar sig tid att testa. Vi får se vad som händer! För att illustrera artikeln behövde jag ett projekt där jag fotade alla momenten. Det blev det värsta Levin vraket i förrådet, en Levin från 1914 så enkel den kan bli. Köpte den på en anonym auktion, men med gitarren följde det med en tavla med en gammal bild på gitarren. Tyvärr vet jag inte vad paret hette, men på gitarren står det inristat “Edvin”.

Levinen var inte i bra skick. Botten hade krympt rejält och var nästan lös. Två bottenribbor saknades och baksidan av halsen var helt söndertrasad av ett capo (som syns på bilden!). Botten hade flera sprickor medan locket bara hade en spricka vid sidan av greppbrädan. Gitarren hade en tidig stränghållare typ “musse pigg” och ett stall med hål för strängarna. Greppbräda i valnöt hade djupa spelgropar, den här gitarren har spelats.

Planerar att göra renoveringsresa för gitarren på bloggen, tog mer än 200 bilder på alla momenten i renoveringen som tog 2,5 vecka allt som allt. Tog vara på tillfället och testade plommonträ i både stall och greppbräda för första gången. Tycker att tonen blev lite mindre sprillig än med rosewood. Här är bilder på den färdiga gitarren som låter mycket bra.

Fick hjälp av Gunnar Säfsten att ta bilder på mig själv, här står jag på Varvsberget med gitarren och med Ö-vik i bakgrunden 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.