En Norsk halsinfästning

En av de roligaste sakerna med att renovera gamla gitarrer är att man stöter på originella byggare med egna idéer (påminner om nån jag känner…). Oftast är det mer tokigt än bra, men den här gången tycker jag att den egensinniga lösningen på en justerbar halsinfästning som finns på en gitarr av den Norska byggaren Ola Ivarsson Leira är både intressant och fungerande.

Har ingen bra bild på hur halsinfästningen såg ut när jag fick gitarren, men ungefär som på bilden fast med svart färg.

Halsen är i två delar med halsfoten inskuren och limmad i halsen. På min gitarr var halsfoten i mahogny och halsen i lönn/björk. Som syns på bilden är Leira gitarrerna rätt grovt tillyxade, men inte utan finess. Bra dimensioner på materialen. När jag fick den hade jag ingen aning om hur den var gjord, men jag noterade den lilla inlimmade extrabiten bredvid skuven.

Greppbrädan är limmad mot locket som på en vanlig gitarr och jag började med att lossa den (den var försänkt ca 2 mm i locket så det var inte det lättaste). Förstod fortfarande inte hur den satt fast, så jag spettade lös den lilla träbiten och upptäckte en liten spik gömd under den. Testade sen att skruva ut skruven helt och då fick jag lös halsen som inte var limmad. När jag studerade konstruktionen närmare insåg jag att den gömda spiken var en del av en fast konstruktion som inte behöver plockas lös för att få loss halsen, det räcker med att bara skruva lös skruven. Nåväl, nu fick jag chansen att studera det hela närmare.

Det hela är en variant på en Stauffer infästning (se bild) med den skillnaden att greppbrädan är limmad mot locket och inte upphöjd och fritt rörlig.

Dessutom är konstruktionen väldigt enkel och snudd på genial. En grov träskruv och en liten spik är allt som behövs. En fåra slipas in i den grova träskruven nära huvudet och huvudet slipas till en mindre diameter. Jag ersatte den klena spiken med en bit 2 mm silverstål.

Genom att borra hål i halsfoten för skruven och passa in spiken/silverstålet med klämpassning i fåran låses skruven fast i halsfoten men kan rotera fritt.

För att halsen ska kunna rotera runt överkanten av halsfoten måste det finnas utrymme i halsfickan för spetsen på halsfoten.

Halsen skruvas på plats och greppbrädan limmas mot locket.

Med greppbrädan mot locket limmad kommer greppbrädan att böjas i kontaktytan vid kroppen vid justering, men det fungerar trots allt då träet kan böjas en del och det faktum att man behöver väldigt liten justering för att få stor effekt på stränghöjen vid 12:e bandet. Mellan tummen och pekfingret ger 0,3 mm justering av halsfoten, vilket ger en minimal böjning av greppbrädan, 0,5 mm skillnad i stränghöjd vid 12:e bandet. Greppbrädan bör dock slipas till en “slope off” där den limmats fast för att undvika strängskrammel om man vill ha hög stränghöjd.

Locket på gitarren är krökt i både riktningarna vilket gör att en linjal ovanpå en helt rak greppbräda träffar nästan perfekt på stallets översida. Man behöver bara göra mycket små justeringar för att få den stänghöjd man är ute efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.