Uppsala och GG125 Levin 1915 consert storlek

Tillbaka från Uppsala Gitarrfestival där jag hade ett litet bord med info och några GammelGura. Fick prata så mycket att jag blev hes, men det är kul att träffa alla trevliga nya människor och andra byggare. Konceptet med gamla gitarrer är som pannkaka med sylt och grädde, alla gillar det 🙂 Berättade om GammelGura men också om de uppfinningar jag hittat fram till. Jag hoppas att nån testar själv att göra ett segmenterat stallben och en stallplatta i gran med “turbopluggar”!

Hade med mig två färdiga GammelGura, den ena som jag har som lokalgitarr blev inte såld, däremot en Levin 1915 i consert format och min egen GammelGura som var tänkt som ett demonstrationsex och för att spela på. Den till vänster i stället på golvet. Nu måste jag tillverka en ny åt mig själv!

Levins parlor gitarrer gjordes i olika format. Den minsta är överlägset vanligast och står för säkert 99% av alla gamla Levin. Mellanstorleken som kallas “Consert” har jag sett några stycken av så de är inte helt ovanliga. Gamla Levin i harpformatet är ovanligast, kanske är det bara harpgitarrer med fler bassträngar som finns i den storleken. På slutet av 1920-talet finns det fler instrument i harpformat och då med flytande stall. Tog en bild och mått på de tre storlekarna för ett antal år sedan.

“Harp format” 70872 1929
Totallängd: 101 cm
Längd kropp: 51,5 cm
Bredd ovanför ljudhål: 26,9 cm
Midjan: 22,5 cm
Bredd nedanför ljudhål: 37 cm
Djup halskloss: 8,3 cm
Djup mitten: 9,9 cm
Djup bottenkloss: 9,5 cm
Mensur: 63
Översadel: 4,5 cm

“Consert format” 51975 1923
Totallängd: 97,8 cm
Längd kropp: 49 cm
Bredd ovanför ljudhål: 23,5 cm
Midjan: 18,5 cm
Bredd nedanför ljudhål: 33,8 cm
Djup halskloss: 9,1 cm
Djup mitten: 9,9 cm
Djup bottenkloss: 8,8 cm
Mensur: 63
Översadel: 4,5 cm

“Parlor format” 26254 1914
Totallängd: 94,5 cm
Längd kropp: 45,5 cm
Bredd ovanför ljudhål: 22,5 cm
Midjan: 17,5 cm
Bredd nedanför ljudhål: 31,5 cm
Djup halskloss: 7,3 / 8,3 / 9 cm
Djup mitten: 8 / 9 / 9,7 cm
Djup bottenkloss: 7,8 / 8,8 / 10 cm
Mensur: 62,7
Översadel: 4,6 cm

Denna Levin är den äldsta i “Consert” format som jag stött på, den är från 1915. Den var i OK skick, stallet var helt nedhyvlat men i övrigt relativt fri från sprickor och dings. Den fick hela GammelGura konceptet, dessutom en ny greppbräda som ersatte det nötta originalet i valnöt och ett nytt stall. Båda i rosewood.

Botten och även locket tunnades då de var i tjockaste laget. Halsen fick kolfiberstav och det blev nya ribbor och ladder bracing invändigt. Nya stämskruvar och en K&K mick monterades.

Den var trögare att få igång än normalt, kanske beror det på storleken? Fick vibrera den 3 dygn extra, men då kom den igång och den låter mycket bra. Man får lite mer rymd/reverb i klangen med den stora lådan. Tycker att den tjocka E-strängen låter extra bra på den här, lite som ett piano med fast bas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.