Batch: Forma ribbor och limma bottenribborna

Med alla kroppar lagade och sprickor limmade är det dags att tillverka ribborna för botten och lock. Ribborna i botten görs av kvartssågad alpgran som köpts i Tyskland medan lockets ribbor är i svensk tätvuxen gran. Båda sorterna är väldigt bra tonvirke, men den svenska granen är snäppet vassare tycker jag. Har ett begränsat lager, men så länge den räcker använder jag den svenska granen till lock.

Har tillkapade “blanks” som behöver hyvlas ned på höjden och bredden. Det görs med en hyvel och några enkla hyveljiggar till ca 8 mm tjocklek och 15 mm höjd. Med min valsputs görs den sista korrigeringen efter grovhyvlingen i jiggarna.

Nästa steg är att ge alla ribbor den rätta böjen mot botten och lock. Bottenribborna får en större böj än lockribborna. Börjar med att grovhyvla för hand i ändarna och slipa och jämna till böjen med hjälp av hyllplanet med självhäftande 80 sandpapper.

Böjen slipas till i en jigg, en “brace sander” från LMI men lätt modifierad.

Bottenribborna är enkla, alla kan formas triangulära innan de limmas på plats. Att handhyvla triangulärt är inte det lättaste, insåg snabbt att det behävdes en jigg även för det. Gjorde en hyvellåda med två insatser för att hyvla ena facetten på triangeln och sen den andra. Med givna mått, 15 x 8 mm, på ribborna blir ribborna vacker triangelformade utan alltför mycket jobb (att forma ribborna är en av de få momenten i en GammelGura som man blir svettig i pannan av!). På bilden syns lådan och de två insatserna samt olika tjocka shims för att kunna justera insatsens höjd till den aktuella ribban som kanske inte är perfekt formad. Gjordes när jag använde 8.5 mm tjocka ribbor, numera är det 8 mm. Ett mothåll tvingas fast mot bänken som stöd, lådan kan roteras 180 grader om granen som ska hyvlas har “run out” åt fel håll.

Efter första och andra hyvlingen samt några färdiga ribbor.

Jag limmar ribborna med hjälp av mothåll med samma böj som ribbornas undersida. Använder tvingar istället för den populära go-bar jiggen. Fördelen är att när alla ribbor är limmade på plats med tvingar kan man flytta hela paketet för torkning och börja med nästa lock/botten på arbetsbänken. En go-bar är ockuperad till dess limmet har torkat.

Mäter fram placeringen för ribborna och markerar ändarna med blyerts. Varje ribba får ett mothåll och en tving fäster ändarna. Använder fina aluminiumprofiler (från ett gammalt tryckeri) för att ge ribborna jämt tryck från tvingarna och för att inte skada den tunna spetsen överst på ribborna.

    

Värmer hela botten och ribborna med värmepistol och limmar med varmt hudlim.

Ännu ett par tvingskogar på ett par bottnar som har fått alla sina ribbor limmade 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.