Söderman igen

Tack vare vänliga människor på “Svenska Gitarr & Lutasällskapet” fick jag en kopia på en artikel om Gottfrid Söderman från medlemstidningen nummer 2 1972.

En trevlig läsning om ett udda original när det gäller gitarrbygge i Sverige. Enligt artikeln startade han sin tillverkning 1917, själv har jag sett en luta daterad 1924 som äldst. Circa 500 gitarrer och 2000 lutor hann han med under sin långa karriär. Det verkar som han var aktiv byggare även i hög ålder. Lutor har jag sett många men aldrig en gitarr. Trodde jag. Det visade sig att den udda och stora gitarr jag köpte på en auktion i Ö-vik för några år sedan liknar hans prisbelönta gitarr på bilden! Helt klart en Söderman. Nu undrar man vilket speciellt TV program det var som den prisbelönta gitarren blev känd 🙂

Har inte bestämt vad som ska göras med min Söderman gitarr än. Den är stor och rätt hemsk för en som gillar det enkla, men cool. Någon har varit på den och rivit av den nedersta ribban i locket av sex, antagligen för att få den att låta bättre. Kanske det t.om var Söderman själv som justerade klangen. Botten har även den sex kraftiga tvärribbor. Som alltid är det plywood i botten och mest troligt sida, locket är i solid gran. Svårt att säga vilken ålder det är på den, men stämskruvarnas knoppar andas 1940 eller 1950-tal. Stallet saknar helt stallben! Får ta tag i den här nu när jag vet vad det är.

Dekorationerna på änden av stallet är faktiskt hela strängpinnar! Nitarna är metallskruvar med en mutter på insidan. Typiska annorlunda lösningar på en Söderman skulle jag vilja säga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.