En ny jigg

Behövde göra tillverkningen av komposit stallbenet snabbare och effektivare och gjorde en jigg till min såglåda från Stewmac. I lådan finns en liten styrpinne som används för färdiga mallar för att skåra upp greppbrädor till en handfull standard mensurer. Har aldrig använt den då jag aldrig har standard mensur på de gamla brädorna som ska sågas till. Har ibland tänkt kapa bort den, men aldrig gjort det. Tur var det!

Så här blev jiggen. Mässingsplattan har små jack som gör att man lätt kan såga två spår med 5 mm avstånd mellan varandra, bara såga och flytt fram ett hack. Ett färdigsågat granämne sitter fasttvingad i jiggen.

Så här ser det ut i sågboxen. Tappen mellan två sågningar böjer jag av med sågen fäst överst på tappen, granen går alltid av längst ned.

Beroende på väder och allmänna tillståndet blir bredden på gluggen nån tiondel plus minus. Därför har jag tillverkat benbitar med några olika tjocklekar att passa in. Fördelen med sågen är att alla snitt blir raka och i vinkel, superlim är inte ett lim som fyller ut så det gäller att få bra passning.

Nu går det dubbelt så fort att tillverka stallbenet och resultatet blir bättre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.