Levin 1906, GammelGura 84

En av två GammelGura som blev gjorda under en vecka tillsammans med Farre. Den här fina Levin parlor gitarren blev klar och fick följa med hem. Inga bilder blev tagna av mig, men här är bilder tagna av Farre.

Det handlar om en finare modell av det vanliga parlorformatet, lite bredare sarg än de billigaste. Dessutom rosewood i både greppbräda och stall. Virket var i bra skick och båda delarna kunde återanvändas. Även stämskruvarna fick vara kvar då de var i bra skick. Vi satte inte på mässingsband utan valde vanliga nickelband för att hålla den mer originaltrogen.

Botten öppnades upp och halsen fick en kolfiberstav inlimmad. Med botten uppe kunde vi bli av med lönnstickan tvärs över locket under stallet som tar bort det mesta av tonen. Den fick nya ribbor i både lock och botten utom de två i botten som syns genom ljudhålet. En K&K monterade och den fick både översadelintonering och ett komposit stallben. En GammelGura modell “light” alltså som är lite mer originaltrogen.

Vi delade på jobbet, Farre fick ta hand om en del moment som inte går att göra alltför mycket fel med 😉 Putsa alla ribbor, men även passa in ribborna och stallplattan i locket. Slipning av greppbräda, bandning och bandputs och flera andra moment också. Själv ställde jag till det i onödan när jag tunnade botten (som var ojämn i tjocklek) i valsputsen, märkte inte att botten inte var helt plan där den limmats till bottenklossen och den blev lite för tunn just där. Vi räddade situationen med att fylla i med lite extra fanér.

Annars gick det mesta som det skulle. Lacken hann inte torka helt, men nu har den putsats upp till lagom blankhet när väl lacken hårdnat. Låter väldigt bra! Lite finbilder.

Den här bilden var cool! 🙂

3 Comments

    • Nej tyvärr. I stort sett aldrig finns det färdiga GammelGura till salu. Antingen skaffa man sig sitt objekt själv eller hittar ett bland mina egna. Oftast är det egna objekt som blir kallade att bli en GammelGura 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.