Levin mandolinguitarr 244 1901

Dagen innan julafton fick jag ett oväntat paket. Packade upp den och där var den, Levin’s mest mytomspunna instrument. Nummer 244 i nummerserien. En dubbelhalsad gitarr med både en mandolin och en gitarrhals. Det enda patent som Herman Carlsson Levin mig veterligen sökte, patentet togs 1897 för USA och Kanada.

Kunde inte hålla mig utan satte igång att renovera upp den, den var inte i spelbart skick när den kom. Kunde inte heller hålla mig från att göra den bättre än original med en kolfiberstav i varje hals och nya och bättre ribbor i locket. Annars fick den behålla greppbrädor och stämskruvar, stallen och stränghållaren för mandolinen fick nytillverkas. Båda halsarna bandades om med mässingsband.

Den är nu klar och ivägskickad till kunden. Tycker att båda instrumenten lät extremt bra, gitarren håller jag som topp fem över de instrument jag renoverat, mandolinen lät också väldigt bra med dämpade gitarrsträngar (annars blev det för mycket strängreverb i min smak). Man kan konstatera att en mandolin med stor kropp är en väldigt bra idé!

Tänker lägga upp renoveringstråden på siten, annars finns den redan upplagd här.

Bilder på det färdiga instrumentet.

   

2 Comments

    • Nej, inte såvitt jag vet. Däremot känner jag till två replikas som håller på att tillverkas av duktiga byggare. Båda använder mina bilder och mått som förlaga. Har ingenting gott att säga om harpgitarrer, men den här kombinationen mandolin + gitarr är ett vettigt instrument. Spelar man gitarr stör inte mandolinsträngarna, däremot kan man behöva dämpa gitarrsträngarna när man spelar mandolin för att undvika för mycket strängreverb. Mandolinen med dämpade gitarrsträngar låter stort och bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.