Levin 244 1901

Fick ett hårt paket avlämnat dagen före julafton. En kund hade meddelat att jag skulle hålla utkik efter ett tungt paket… Sprättade upp och såg nåt som liknade ett Levin parlor huvud. När jag fick upp hela kartongen fick jag en chock! En av de äldsta existerande Levin instrumenten, dessutom Levin’s berömda patent med en kombinerad mandolin och gitarr!

När värsta chocken släppt kan jag meddela att det är Levin 244 byggd sommaren 1901. Den har sina problem. Värst är en misslyckad “renovering” där sprickor lagats men samtidigt har lacken kladdats på. Utbytt stall på gitarrdelen går att fixa en replika, svårare är nog att hitta stränghållaren till mandolindelen. Positivt är att halsarna är raka och stämskruvarna OK. Lite bilder på läget.

´

Kunde inte hålla mig utan spenderade tre timmer på att få isär mandolingitarren.

Det är ett lätt bygge, botten och lock 2.8 – 3 mm, sidan 2 mm. Definitivt inte överbyggd! Störst problemen (som alltid) var den påbörjade men inte avslutade renoveringen. Gitarrhalsen var omsatt och satt dessutom med två skruvar inifrån. Blev fintad av den ena som inte syntes genom ljudhålet. Fick lös den till slut även om jag får jobba lite extra med halsfickan som fick stryk då limmet var modernt och satt mer än den borde. Greppbrädan var kapad vid 12:e bandet, så gjorde man förr då man inte visste bättre och satte om halsar. Mandolinbräda och hals var orörda gick väldigt lätt att få lös utan skavanker.

Gitarrhalsen är i al, mandolinhalsen möjligen i lönn. Det får bli en kolfiberstav i gitarrhalsen. Greppbrädorna i fin brasse rosewood. Den itusågade brädan ska jag shimsa ihop i skarven så den blir lika stark som innan den sågades itu. Halsarna är för övrigt väldigt sköna att hålla i med min favoritform, ett mjukt V.

Det märks att gitarren inte förvarats på bästa sätt. Virket känns trött och skört. Alla bottenribborna var lös till hälften. Kanske smartast att ersätta ribborna i locket med replikas i nytt och segt virke då locket är både tunt och svagt. Samma mönster förutom att lönnstickan under stallet tvärs över locket byts ut till en granribba för bättre ljud. En platta under fästet för mandolinens stränghållar ska också monteras. Åtminstone de två bottenribborna som syns genom ljudhålen låter jag vara original.

Stämskruvarna är kanonfina allihop. Hög kvalitet och bra skick. En av kuggskruvarna på en av mandolinstämskruvarna har ersatts med en träskruv (antagligen gängade originalet upp sig). Ska se om jag har en passande gängad skruv i skräplådan.

Lacken kommer att bli bra, att den var ful beror på att man aldrig slutförde renoveringen. Med skrapning och putsning och nytt lager spritlack kommer den att se bra ut.

Stallet satt också ordentligt men fick lös den. Lite träfibrer följde med det moderna limmet. Kommer att fylla ut med slipdamm och superlim så att ytan blir jämn. Använder ett gammal Levin pyramidstall och gör en replika på den i rosewood.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.