Hänt i lokalen

Har gjort många mindre reparationer och ett par större den senaste tiden. Här är lite av det som fastnat på bild.

En lap-steel behövde glesare mellan strängarna vid översadeln. Kapade till den största översadeln någonsin från ett av tuggbenen jag nyligen köpte. Så här stora “blanks” är annars väldigt svåra att få tag på.

Så här ser min variant på Strap-Keeper ut. Funkar jättebra!

En av två större reparationer som blivit klara. En gammal kämpe från 1947 har fått nytt liv. Kundens far spelade på den och det var den första gitarren. Alltid lika kul att reparera gamla gitarrer med så mycket känslor i historiken.  Den var verkligen hanterad och hade lagats tidigare på ett mindre bra sätt, det positiva var att allt fanns kvar i original. Fint plektrumskydd och hel tailpiece. Överdelen på stallet hade tunnats ned 6 mm för att få ned stränghöjden, men den kunde jag bygga på med mer ebenholts på undersidan. Öppnade upp botten och lagade de rejäla sprickorna i locket på bästa sätt. En spricka i sargen limmades och fick faner tvärs över på insidan. Botten var utan problem och det gick bra att lossa bindningen och limma tillbaka den. Som vanligt fattades ca 3 mm list då celluloiden krympt på längden 🙂 Min nya jigg för halsomsättning funkar väldigt bra, halsen sattes om och hamnade helt rätt. Ingen kolfiberstav i halsen, greppbrädan slipades till en liten krum krökning uppåt i min specialjigg innan jag bandade på med nya mässingsband. En extra krökning högst upp på halsen dessutom där halsen är som svagast. Som vore det magi rätade halsen upp sig så den blev helt rak när jag sen strängade på Newton Masterclass 0.11 strängar!

Jag gillar verkligen looken på den här!

Den andra större reparationen var en nylonsträngad Levin 113 från 1959. Sargen vid bottenklossen var lös och diverse ribbor spruckna. Öppnade upp botten. Det jag såg inuti gjorde mig deprimerad, så jag bytta alla ribborna till nya och bättre… Bottenlisten är i trä och den gav mig minst en hel dags extrajobb. Greppbrädan var oförklarligt ojämn, fick slipa en hel del för att få den plan. Ingen kolfiberstav i den här heller, mina jiggar gjorde jobbet igen på bästa sätt. Fick ta bort en hel del på halsfoten för att räta upp halsen till rätt läge. Mellan tummen och pekfingret ger 0,3 mm material bort på halsfoten ca 1 mm höjning på stallbenet, tror nog att jag tog bort 2-3 mm på den här halsfoten! Locket hade sprayats på med plastlack, slipade och sicklade bort den och lackade om med cellulosalack.

Här är de två strängar som jag rekommenderar till GammelGura gitarrer. JP om man vill få en dovare klang, NH om man vill ha mera klirr från strängarna.

En eftersläntare fick plats i pågående GG batch. En Levin från 1920-talet. Tog isär den och botten var en överraskning då den var den tunnaste jag stött på, bara strax över 2 mm på tunnaste stället. Ingen slump då man kontrat med att limma in 5 ribbor istället för de vanliga 3 eller 4. Antingen ett experiment eller också var det återvinning av en felsandad botten! Klart bra tycker jag, ska bli spännande att höra den när den blir färdig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.