1850 romantisk gitarr

Allt är inte GammelGura. Fick ett uppdrag att göra iordning en väldigt fin romantisk gitarr från ca 1850. Inga sprickor och bra skick, men halsen hade en liten böj och original stämskruvar tyvärr utbytta mot glappa från ca 1930-talet. De “nya” stämskruvarna hade stolpar som var några mm smalare och de hängde i luften i de stora hålen efter originalen. Huvudet hade också några sprickor vid stämskruvshålen. Greppbrädan hade inristningar med bokstäver för noter, inte så snyggt. Bar fret banden var inte i bästa skick heller.

En kolfiberstav i halsen beställdes. Det visade sig att den tunna greppbrädan i lönn hade slarvigt bandats om med bar frets, några av spåren var för djupt sågade så brädan kom lös i tre delar. Det bestämdes att den skulle få en ny bräda i ebenholts. Banden fick bli gamla mässingsband avsedda för mandolin, men som hade de rätta måtten för en romantisk gitarr, ca 1 mm bred och hög. Tangen var heldragen, så det är inte långt ifrån en bar fret. Hade en såg som var 0.4 mm tjock som fungerade bra att såga upp spåren med. Ett extra 19:e band fick plats längst ned. Översadeln gjordes i buffelhorn istället för ebenholts.

De nya stämskruvarna nådde inte riktigt hela vägen fram till mittstolpen och jag monterade några “grommets” för att det skulle fungera.

Lyckades bra med geometrierna och fick de höjder vid 12:e jag var ute efter med ett mässingsband ovanpå stallet. Stallet var i original lika högt på bas och diskantsidan, hyvlade ned diskantsidan ca 1-2 mm för att få rätt geometri. Tyvärr var måtten inte helt rätt, bassträngarna behövde några tiondelar till vid 12:e för att inte skramla. Dessutom ville kunden själv kunna justera höjden. Gjorde en radikal modern lösning med ett fräst spår med ett stallben i ebenholts toppad av ett mässingsband. Går bara att se om man tittar noga!

Fick en blandad kompott strängar att testa den med, G strängen var en äkta sensträng. Lite tjockare än normalt och med en speciell lite dovare klang. Fick en sena för den tunna e-strängen också, men den gick av innan jag fick upp den i rätt tonhöjd 😉

Hela gitarren fick ett extra lager spritlack som mattades ned med stålull och en polering.

    

Fick en respons från köparen:

“Jag fick hem gitarren igår. Precis som en romantisk gitarr ska vara. Du har gjort ett väldigt fint arbete! Den kommer att fungera fint som konsert instrument. Den resonerar bra i alla register, till och med vid band 19.  Klar och fin ton och välbalanserat register med klara toner och fin intonering. Konstigt nog är gitarren relativt starkt i förhållande till dess storlek. Jag ska helt klart rekommendera andra som håller på med romantisk musik att låta dig renovera upp gitarrer. “

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *