Levin med stränghållare från 1934

Det är sällan jag får höra hur originalljudet är i en gammal gitarr. Nästan alltid är gitarren ospelbar. Den här Levinen från 1934 (90162) hade någon limmat om halsen på. Stallet var däremot onödigt högt och klangen metallisk från plåten i stränghållaren. Greppbrädan var ojämn och banden inte i bästa skick. Den skulle också få en K&K mick. Lite fixande och inte en komplett GammelGura.

När jag fick hem den visade det sig att den var av typen som har en tvärribba mitt under stallet. Bättre ljud i de här än de som har en lönnsticka. Men att montera en K&K är problematiskt. Precis där man vill limma in givarna finns en ribba. K&K säljer en variant som ska placeras under stallets ena fot, men den har inte fått bra kritik. Att limma på ribban eller i locket bredvid ribban verkade inte så bra det heller. Försökte mig på en lösning där två givare passerar locket i varsitt 2 mm hål under stränghållaren, givarna hade jag tänkt klämma fast under varsin stallfot. Ljudet blev inte så bra som jag hoppades, för mycket murrigt ljud från locket och lite sträng. Testade lite och kom fram till att bassidan fick sin givare limmad under stallfoten mot locket och givaren på diskantsidan limmades med givaren riktad uppåt i själva foten. Då fick man ett mer balanserat ljud med mer av strängarna och diskanten. Fortfarande inte samma ljud som gitarren, men så bra det går att få det. De här gitarrerna är besvärliga att micka upp!

Själva stränghållaren tapetserades på insidan med en 1 mm tjock och seg svetstejp hela vägen från stränghålen till skruvarna där bak. Det är ett trick som tar bort nästan allt metallklirr.

Stallet fick ett infräst stallben som kan shimsas upp om det behövs på vanligt sätt.

Slipade greppbrädan plan, bandade om, gjorde stallet, limmade in K&K micken och strängade upp med Newtone Masterclass 0.11. Lackade den ett par varv med spritlack också samt fyllde i de värsta skadorna med brun bets. Men inte värre än att den har kvar sin slitna charm. Är ljummen till hur den låter, men jag är glad att kunna konstatera att mina byten av ribbor invändigt får de här att låta bättre! 🙂

Det blå gitarrbandet var inte det snyggaste jag sett, men sitter bra i min variant på bandhållare på K&K mickens mindre bra kontakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.